Nejlepším česko-slovenským kuchařem se stal Rudolf Pospíšil z Hotelu International v Brně. Zvítězil koncem května t. r. v nové soutěži Primerba Cup 2012, pořádané společností Unilever Food Solutions ve spolupráci s Československým svazem kuchařů v Praze a Gourmet klubem.

Soutěž si klade za cíl podporovat používání lokálních surovin v moderní české a slovenské gastronomii a zvýšit její úroveň i povědomí o ní. „Dvacítka“ nejlepších, deset kuchařů z každé země, se do praktického finále soutěže probojovala ze 103 přihlášených kulinářských mistrů (60 z České republiky a 43 ze Slovenska).

 

Velké dvoudenní praktické finále, které rozhodlo o vítězi, se jako celá soutěž neslo v duchu motta „Moderní vaření s tradičními regionálními surovinami“. Rudolf Pospíšil přesvědčil odbornou porotu svým vítězným receptem: polévkou – krém z červené řepy a malin s brynzovo-křenovým nočkem a hlavním chodem – králičí hřbet ve vakuu na kapustovém pyré s glazírovanou šalotkou, raviolkou s králičími játry, topinamburovou pěnou a bylinkovým prachem. Stříbro získal Patrik Bečvář z Hotelu InterContinental Praha a bronz si „navařil“ Slovák Peter Pikovský z Grand-hotelu ve Starém Smokovci.

Autor: (am)